Canım Gülüm Norveç ve Kuzey Işıkları

Giriş

Evet arkadaşlar araya reklam alıyoruz. Avustralya dedim dedim ama şimdi Norveç’e gitmişim kuzey ışıklarını görmüşüm yazmayayım mı? Yazdım. Buyurun aşağıda. 

İkinci giriş

Öncelikle Norveç’e kuzey ışıklarını görme amacıyla gittim, dolayısıyla aslında kuzey ışıkları odaklı bir yazı olacak ama bir de Norveç’e bir methiye düzmeden yazımı bitirmeyeceğim onu önden söyleyeyim. 

Nereye gidilir 

Evet kuzey ışıklarının görülebileceği yerlerden biri Norveç’in kuzeyinde yer alan Tromso. Her ne kadar Finlandiya’da cam iglolarda kalmalı bir kuzey ışıkları tatili hayal etsem de daha gelişmiş ve yapılacak şeylerin olduğu bir yer olsun diye Tromso’ya gitmeye karar verdik. Yine de ben Tromso’yu böyle bir turist kasabası zannediyordum, değilmiş. Metropol değil tamam ama turizm dışında ekonomik aktivitelerin olduğu bir şehir yani. 

Nerede kalınır

Tromso turist kasabası değil ama yine de turistik aktivite oldukça fazla. Dolayısıyla otel seçenekleri baya bol. Biz Scandic Ishavshotel’de kaldık ve baya memnun kaldık. Merkezi, deniz kenarında, manzaralı odaları da var. Ayrıca kahvaltı veriyorlar ve kahvaltıları oldukça iyi. Hatta barista kahve bile var yani. 

Ne zaman gidilir

Kuzey ışıklarını görmek için gidilecek en ideal zaman olarak internet mart ayı civarında fikir birliği yapıyor gibi. Ama kış ve kışa yakın zamanlarda görmek mümkün. Nitekim biz aralık ayında gidip gördük.

Ne kadar kalınır

Kuzey ışıklarını görmek şans, kader, kısmet. Ama tabi biz fanilerin de yapabileceği bazı şeyler var. Bunlardan biri kalış süresi. Tek günlüğüne gidip de görebilirsiniz ayrı ama biz o kadar yol gidiyoruz kesin görelim diye beş gün kalmaya karar verdik, çok da isabetli bir karar olmuş. Tromso özelinde de kuzey ışıkları turu yapan bir rehber, en en en fazla üç gün üst üste görmediğim oldu diyordu. Şansımıza hava şartları kötüydü ve biz de dördüncü günde gördük. Ama gördük.

Turlar nasıl

Kuzey ışıkları çok kuvvetli olmadığı sürece görmek için şehir ışıklarından uzaklaşmak gerekiyor. Belki bunu araba kiralayarak da yapmak mümkündür ama benim önerim, özellikle Tromso için, tur olur. Şimdi size bizim katıldığımız Chasing Lights tur şirketi üzerinden neden bence tur daha iyi anlatıyorum hemen. 

1. Çünkü kuzey ışıklarını ‘kovalamak’ gerekiyor. Kovalama gerekliliğinin sebebi kuzey ışıkları aktivitesini görebilmek için bulutsuz bir gökyüzüne ihtiyacınızın olması. Şanslıysanız ve bulutsuz bir gökyüzü varsa tamam şehirden çıkın hemen görün. Ama yoksa turlar hem bölgenin hava durumu, neresi kapalı alan nerede bulut varsa nerede yoktur konularına hakim hem de diğer turlarla iletişim halinde olduklarından nereye gitmek gerektiğini biliyorlar. Nitekim biz kuzey ışıklarını gördüğümüz gece önce Norveç’te, biraz daha kuzeydeydik. Sonra baktık hava açık değil, Finlandiya’ya geçtik. En son da İsveç sınırında güzel bir yer bulup oradan izledik ışıkları. 

2. Kar. Çok kar. Kanada’da yaşayanları tenzih ederek söylüyorum hangimiz o kadar çok karda araba kullanıyoruz ki? Ondan araba kullanmayı bir bilene bırakın, siz keyfinize bakın.

3. Yine turlar nereye gitmeleri gerektiğini biliyorlar. Işıkları görmek başlı başına bir olay ama bir noktada da insan güzel fotoğrafları olsun istiyor. Turlar nerede güzel fotoğraf çekilir, nerede arkada dağlar ormanlar var, neresi romantik bir hava verir biliyorlar ve sizi oralara götürüyorlar. Dediğim gibi ilk üç gece kuzey ışıklarını göremedik ama gittiğimiz yerler öyle güzeldi ki hem güzel zaman geçirdik hem de yine bir sürü güzel fotoğrafımız oldu. Ha nereye gitmeyi bilme gerekliliğinin bir diğer sebebi de park yerleri. Güzel manzara olmasa da olur diyebilirsiniz ama o kadar karda kıyamette kendinize duracak bir yer bulabilmeniz lazım. 

4. Fotoğrafçılık. Canım tur rehberleri aynı zamanda profesyonel fotoğrafçı olmasın mı? Tamam tamam belki profesyonel profesyonel değiller ama ışıkları ve aynı zamanda sizi çekebilmek için en uygun kameraları ve bir sürü deneyimleri var. Günün sonunda hem doğa hem kendinizin bir sürü fotoğrafı oluyor.

Tur tercih etmek için temel sebepler bunlar ve Chasing Lights’ı da kesinlikle öneririm. Bir kaç tur seçenekleri var. Biz 5 gün kalacağımız ve muhakkak ışıkları görmek istediğimiz için (ha yani Tromso’ya kadar gidip muhakkak görmek istemeyenler var tabi) 7 günlük bir pass aldık. İstediğin günlerine istersen her gününe katılabiliyorsun. Ulaşım için de bir küçük bir büyük otobüs seçenekleri var. Küçüğü bilmemekle birlikte büyük otobüs baya konforluydu. 

Burayı uzun yazdım ama son olarak formattan bahsedeyim tur konusu bitsin. O gün turunuz varsa tur akşam saat 6’da başlıyor. Tromso’dan atlıyorsunuz otobüsünüze şehrin dışına çıkmaya başlıyorsunuz. Eğer yakınlarda havanın açık olduğu alan varsa belki bir saat ama yoksa iki saat belki daha fazla gidiyorsunuz. İşte aralarda inip gökyüzüne bakıyorsun, fotoğrafını çekiliyorsun, eğer kuzey ışıklarını ya da açık havayı bulduysan kalıp ordan izliyorsun ama yoksa yola devam ediyorsun. İşte arada kekini kurabiyeni yiyip ateş kenarında fotoğraf çekiliyorsun. En son da gecenin gidişatına göre 1 civarı turu bitirip dönüşe geçiyorsun. Artık ışıkları ne kadar kovaladığınıza göre gece 3-4 gibi otele dönmüş oluyorsunuz. 

Ne beklemeli

Benim cahilliğimden mi yoksa bu top secret bir bilgi mi bilmiyorum ama şahsen ben kuzey ışıklarının öyle fotoğraflardaki gibi görünmediğini bu geziyi planlarken öğrendim. Meğerse her şey Amerika’nın oyunuymuş, ışıklar göze yeşil görünmüyormuş. Sululuğu bırakayım. Kameralar ışığı uzun süre toplayabiliyor fakat gözlerimiz ışığı yeteri kadar alamıyor olduğundan dolayı kuzey ışıkları aslında çıplak göze çoğunlukla beyaz-gri gözüküyor. Aynı görüntünün fotoğrafını çekince yeşil oluyor. Eğer ki aktivite o an çok kuvvetliyse çıplak göze de biraz yeşil görünebilme ihtimali var. Fakat beyaz bile gözükse gökyüzünün bir noktasında beliren, yer değiştiren, değişik şekiller alan beyaz ışığı görmek baya etkileyici ve heyecanlandırıcı. Yani görmeye değer.

Fotoğraf olayları nasıl

Evet yukarıda anlattığım sebeplerden dolayı kuzey ışıklarının fotoğrafını çekebilmek için profesyonel kameraya ihtiyaç var. Yani cep telefonu uygulamaları gibi yöntemlere de başvurabilirsiniz ama kamera kesinlikle daha iyi bir seçenek. Çünkü lensler ışığı daha uzun süre alabilecektir. Bir de tripod lazım. Çünkü kamera ışığı o uzun sürede alırken titrememesi gerekiyor. Kamera ayarları kısmını çok bilmem ama tur rehberlerinin kendi aşırı iyi kameraları 3-5 saniyede çekiyordu, bizim fotoğraf makinemiz 30 saniye. (Kendi fotoğrafınızı çekmek istiyorsanız 30 saniye kıpırdamadan durmak ölüm tabi.) Bir de size tur rehberlerinden öğrendiğim bir ipucu. Kendiniz de kuzey ışıklarıyla fotoğrafta olmak istiyorsanız böyle bir saniye telefon flaşıyla ışık tutun, mis gibi çıkarsınız. Ha isterseniz bizim gibi abartıp ekran ışığıyla yer değiştirmeli hayalet fotoğrafları da çekebilirsiniz. 

Soğuk mu

Ay o da laf mı? Soğuk tabi. Ama soğuk olduğunu biliyorsun da ona göre giyiniyorsun. Yok öyle İstanbul’daki Sydney’deki gibi hava 6-10 derece gösterip sonra çılgın rüzgarlarla seni kendinden geçirmiyor. Adam gibi layığıyla soğuk. Tromso’dayken alt üst termal içlik, kalın kot/kadife pantolon ve kalın kazak, şapka, eldiven, atkı, bot ve hokkalı bir montla hayatta kalırsınız. Işıkları görmeye tura gittiğiniz zamanlar ise bir tık daha özen ister. Zaman zaman tur otobüsüne girip ısınmak hatta içerde baya zaman geçirmek mümkün. Ama yine de manzarayı, ışıkları izleyeyim, fotoğraf çekileyim derken baya dışarda kalıyorsunuz. Turlarda giysi olarak ben içliğin üzerine güzel bir fleece ceket (ama güzel) üstüne de kaz tüyü mont giydim, üst kısım için yeterli geldi bana. Bacaklar için ilk gün içlik üstüne kalın kot giymiştim ama tutunamadım. Sonrasında kar pantolonu giydim rahat ettim. Ayaklarımda bu north face gibi kar kış markalarının kışlık (en kar versiyonu değil ama) botları ve yün içerikli özel çoraplar vardı. Bir süre götürüyor ama arada otobüse girip muhakkak ısıtmam gerekiyordu. Son gün farkettim ki bu 10 saat etkili kimyasal el ısıtıcılarının ayak versiyonu da varmış. O olsa baya rahatlatırmış beni. Eller için aman fotoğraflarda kötü çıkmasın diye büyük kısmında soft shell eldiven giydim. Ama zaman zaman liner+kayak eldivenine döndüm. İşin layığı kayak eldiveni ama. Hatta şu parmak kısmı birleşik olan modelleri ve içine de kimyasal ısıtıcılarla mis. Atkınızı da tabi alın. Bereniz de böyle kulağınızı falan kapatacak kalın malın bir şey olsun. Soğuk ama bu giysiler sizi genelde götürüyor. Fakaaat an geliyor dışarısı -13. Bir gözlerin açıkta ama donmaya yetiyor. Ona işte yapacak bir şey yok. (Kanada’da yaşayanlara selam olsun.)

Pahalı mı

Pahalı. Yani şöyle Norveç tabi pahalı. Yine de bence kalacak yer ve turlar anlaşılabilir düzeyde pahalı. Ama yemekler çılgın pahalı. Genelde bir akşam yemeğine bir kişi için 50 AUD ödüyorduk öyle diyeyim. Ve bunlar hep sıradan yerler, lüks falan değil. 

Başka aktiviteler var mı

Aktiviteler var tabi. Yani dediğim gibi Tromso gezilebilecek de bir yer, işte restorana kafeye de gidersiniz. Ama illa aktivite olsun derseniz köpeklerle kızak, Arktik Spa, balina izlemece, ren geyikleriyle oynamaca gibi Arktik aktiviteler mevcut. Biz köpeklerle kızak yaptık, baya güzeldi. Köpekler inanılmaz. Aşırı heyecanlı ve hareketliler. Kızakları sen sürüyorsun zaten değişik bir deneyim. Böyle yavaşlayınca falan köpekler sana napıyorsun niye yavaşladın gibi bakıyorlar falan tatlı baya. Eminim diğer aktiviteler de keyiflidir ama o kadarına enerjimiz kalmadı.

Tromso Norveç methiyesi 

Ben aşırı beğendim. Böyle tam kış, karlar yağıyor, Noel ve ışıklar, deniz ve fiyordlar kalbimi çaldı. Ama benim için daha etki bırakanı farklılık hissiyatı oldu. Yani başka bir ülkeye, şehre gidince böyle global kültürün etkisiyle bir tanıdıklık hissi oluyor ya Tromso öyle gelmedi. Belki kar kıştan belki kültürden ama baya farklı hissettirdi bana. Onun dışında manzaralar çok güzel. Merkezdeyken bile çok güzel. Hatta dedim ki hiç kuzey ışıkları olmasa bile buraya gelmeye değermiş. Öyle bir hisle bıraktı beni. Teşekkürler Tromso, teşekkürler Norveç. 

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this:
search previous next tag category expand menu location phone mail time cart zoom edit close